NL Penningmeester

U bent hier

Aanmaakdatum

14-06-2016
Vergelijking bankkosten voor verenigingen

Via ons contactformulier kregen we onlangs de vraag of wij konden helpen bij het verlagen van bankkosten. Onder andere incassokosten drukken op de begroting en uiteraard wil je hier zo min mogelijk middelen aan kwijt zijn.

Wees je bewust van mogelijkheden om te besparen op bankkosten, maar ook van eventuele vergoedingen waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt. Penningmeester van het Jaar 2015 John Ursem gaf onder andere de volgende tips voor het verlagen van bankkosten:

  • Vraag leden om in te stellen dat ze maandelijks de contributie automatisch overmaken. Zo vermijd je incassokosten.
  • Wil je toch gebruik maken van automatische incasso, overweeg dan dit samen op te pakken met penningmeesters van andere verenigingen. Gezamenlijke incasso met 5 verenigingen levert een besparing op van zo’n 80% aan kosten.
  • Ga (kosteloos) met je bank in gesprek hoe ze jouw vereniging financieel tegemoet kunnen komen.

Financiële specialisten hebben voor Scouting Nederland een vergelijking gemaakt van bankkosten bij diverse banken. De uitkomsten hiervan kan je, na gratis registratie, in onderstaande spreadsheet terugvinden.

Downloads

Reacties

Goed idee, zo'n vergelijking van bankkosten!

Het overzicht van Scouting Nederland is een duidelijk en overzichtelijk bestand, maar stamt uit 2014. De prijzen zijn de afgelopen jaren voor de verschillende banken aangepast. Daarnaast zijn er ook nog meerdere bankinstellingen erbij gekomen.

Zelf ben ik bezig om een andere bank te vinden om ook de kosten te drukken op onze begroting en beter rente opbrengsten. Veel banken bieden verenigingspakketten aan die een hoop "voordelen" voor de vereniging heeft, maar bij sommige banken zijn de kosten voor dit pakket duurder dan dat je een zakelijk pakket afneemt bij de bank. Dus vind ik het raadzaam om ook naar de kosten van het zakelijke pakket te kijken.

Welk pakket er bij de vereniging past is ook heel erg afhankelijk van de grote van de vereniging en de inrichting van je administratie, met name de manier hoe de contributie betaald wordt ( overschrijving, incasso enz. ). Om hier enig inzicht in te krijgen kan je het beste kijken naar je bankkosten ( per maand of kwartaal ) en de transacties in die periode. Deze staan vermeld op je kostenoverzicht van de bank.

Reactie toevoegen